Tarihçemiz
*TİYATROCULAR DERNEĞİ TARİHÇESİ:
2007 Yılında Kütahya Tavşanlı İlçesinde İbrahim Vehbi Atabay, Ahmet İlhan Aydın, Nihat Mermer, Akif Duman, Reşat Kara, Naci Uzuncan ve Mustafa Ünal tarafından kuruldu. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini İbrahim Vehbi Atabay yürütmekte.
Dernek bünyesinde Tiyatro Eğitim Merkezi ve Tiyatrocular Derneği Tiyatrosu kuruldu.
Tiyatro ve sinema için senaryo çalışmaları yapılmakta. Genç tiyatrocular senaryo yazmaya teşvik edilerek yeni senaryo yazarları yetiştirilmekte. Sürekli açılan tiyatro kursları ile genç ve yetişkin yeteneklere tiyatro sevgisi aşılanarak tiyatro sahnesinde, sinema ve dizi film setlerinde ayrıca televizyon ve radyo seslendirmelerinde görev verilmekte.
2013 Yılında, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak İlleri, Yerel Ekonomik Gelişme Programı (YEGEP) Geleneksel Türk Tiyatrosuna yönelik etkinliklerin arttırılması çalışması ve gelenekten günümüze orta oyunlarımızı yaşatma projesi kapsamında icracı olarak Kütahya Tavşanlı Bimpaş Kültür ve Toplantı Salonları başta olmak üzere, Geleneksel Türk Tiyatrosu turne programları vasıtasıyla Karagöz ve Hacıvat oyunlarını canlı performans ile sahnelenmekte.
2013 Yılında başlayan Geleneksel Türk Tiyatrosu programları, Ocak 2024 Ayı verilerine göre 1711 gösteri ve 1289635 Seyirci ile rekora gitmekte.
Uluslararası Antalya Yörük ve Türkmen Festivaline Geleneksel Türk Tiyatrosu Ekibi ile katılındı.
Kütahya Tavşanlı Belediyesi eski başkanlarından Ali İhsan ÇAKIR ile birlikte Belediye Tiyatrosu kuruldu ve dernek olarak her türlü destek verildi.
Bursa Sanat Tiyatrosu ile birlikte tiyatro çalışmaları yapıldı.
T.C. Kütahya ili Tavşanlı Kaymakamlığı tarafından, Kaymakam Yüksel Kara imzasıyla Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın gereksinimlerine yönelik olarak Vefa Sosyal Destek Grubuna sağladığı katkılardan dolayı taltif edilerek “Teşekkür Belgesi” verildi.
“Çanakkale’ den Sonra, Fatıma, Köy Hâkimi, Şafaktaki Gözyaşları, Görev Mağdurları, Sağlık Olsun, Hacıvat Meddah Oldu” tiyatro oyunları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından maddi destek almaya hak kazandı.
Senaryocuları, yönetmenleri, oyuncuları ve kostüm tasarımcılarına kadar üyeleri birçok dalda Uluslar arası ödüller aldı. “Uluslararası Emek Ödülü” “Uluslararası En İyi Geleneksel Türk Tiyatrosu Yapımı Ödülü” "Uluslararası En İyi Yönetmen Ödülü” “Uluslar arası En İyi Oyuncu Ödülü” “Uluslararası En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü” “Uluslararası En İyi Senarist Özel Ödülü” “Uluslararası En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü” “Uluslararası En İyi Kostüm Tasarım Ödülü”
2013 Yılında, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak İlleri, Yerel Ekonomik Gelişme Programı (YEGEP) Geleneksel Türk Tiyatrosuna yönelik etkinliklerin arttırılması çalışması ve gelenekten günümüze orta oyunlarımızı yaşatma projesi kapsamında icracı olarak Kütahya Tavşanlı Bimpaş Kültür ve Toplantı Salonları başta olmak üzere, Geleneksel Türk Tiyatrosu turne programları vasıtasıyla Karagöz ve Hacıvat oyunları canlı performans ile sahnelenmekte.
2013 Yılında başlayan Geleneksel Türk Tiyatrosu programları, Ocak 2024 Ayı verilerine göre 1711 gösteri ve 1289635 Seyirci ile rekora gitmekte.
Uluslararası Antalya Yörük ve Türkmen Festivaline Geleneksel Türk Tiyatrosu Ekibi ile iştirak edildi.