Haber Detayı
TİYATROCULAR DERNEĞİ BAŞKANI İBRAHİM VEHBİ ATABAY SENARYOSUNU YAZDIĞI ŞAFAKTAKİ GÖZYAŞLARI TİYATRO OYUNUNA T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINDAN DESTEK ALDI
HABER TARİHİ: 04 Ocak 2023 | 194 Kişi okuduÖzel Tiyatrolar 2012 - 2013 Sanat Sezonu Yardımları açıklandı. Bakanlık resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre 2012-2013 Özel Tiyatrolara yardımda, rekorlar sezonu oldu. Senaryolarını yazdığı, Çanakkale’ den Sonra, Fatıma ve Köy Hakimi tiyatro oyunlarından sonra Şafaktaki Gözyaşları tiyatro oyunu ile de büyük başarı yakalayan Atabay, senaryo çalışmalarında emeği geçen başta ailesi olmak üzere tüm Tiyatrocular Derneği mensuplarına, Değerlendirme Komisyonu üyelerine ve destek veren herkese teşekkür etti. Kütahya ilinde Tiyatronun lokomotifi olarak görülen Tiyatrocular Derneğinin çalışmaları ilgi ile izlenip takdirle karşılanıyor. Yıllardır alınan bu başarılarla Ege bölgesini temsil eden Tiyatrocular Derneği, her yeni sanat sezonunda yeni bir tema belirleyerek senaryolaştırıyor ve sahneye yansıtıyor.
İbrahim Vehbi Atabay tarafından senaryosu yazılan ve Bakanlık tarafından desteklenmeye layık görülen Şafaktaki Gözyaşları Tiyatro oyunu; Uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele, gençlerin arkadaşlarından etkilenerek kullanmaya başladıkları uyuşturucu ve benzeri maddelerden yine arkadaşları yardımı ile uzaklaştırılmaları ile uyuşturucu madde, uyuşturucu madde kullanımı ve muhtemel sonuçları, madde kullanımına başlama, risk ve koruyucu faktörleri, arkadaş ilişkileri ve etkilerini obozite ile ilişkilendirerek gençlerin her yönden gelişimine katkı sağlamayı anlatıyor.
2012–2013 sanat sezonu için en fazla ilden en yüksek sayıda başvuru yapıldı. Bakanlıkça özel tiyatroların projelerine yapılan yardımlardan yararlanmak üzere, Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Şanlıurfa, Amasya, Bartın, Trabzon, Sinop, Aydın, Manisa ve Sivas’ın da aralarında bulunduğu 41 farklı ilden, 97 profesyonel, 40 çocuk oyunu, 149 amatör ve 52 geleneksel kategoride olmak üzere toplam 338 özel tiyatro başvuruda bulundu. Bu rakam, bu zamana kadar yapılan en yüksek başvuru sayısı oldu. Başvuruların bugüne kadarki en fazla il sayısı olan 41 farklı ilden yapılmış olması, Bakanlıkça yapılan bu yardımların tiyatro sanatının yaygınlaşmasına ne denli hizmet ettiğinin açık bir göstergesi olarak açıklandı. Bakanlıkça yapılmakta olan yardımların özel tiyatrolar için önemi ve özel tiyatroların beklentisi de göz önünde bulundurularak Değerlendirme Komisyonunun 25 Eylül’de toplanması sağlandı ve bu tarih, bu zamana kadar yapılan en erken toplantı tarihi oldu.
Özel tiyatroların başvuruları, Bakanlık Müsteşarı Sayın Özgür ÖZASLAN’ın başkanlığında, Müsteşar Yardımcısı Nihat GÜL, Güzel Sanatlar Genel Müdür V. Hülya MURATLI, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi BİLGİN, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık – Dramaturji Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih ÇELENK, oyun yazarları Refik ERDURAN ve Turgay NAR’dan oluşan Değerlendirme Komisyonu tarafından ayrı ayrı incelendi. Değerlendirme Komisyonu, başvuruların incelenmesinde, ilgili mevzuatta belirtilen ölçütleri ve bütçe olanaklarını göz önünde bulundurarak, Türk tiyatrosunu bütün yönleriyle desteklemek amacıyla son yıllarda olduğu gibi Türk oyun yazarlarının eserlerine özel önem verilmiş; profesyonel tiyatrolar kategorisinde Türk oyun yazarlarına ait eserlerle başvuran özel tiyatrolara benzerlerinden daha yüksek miktarda yardım yapılması sağlandı. En çok sayıda özel tiyatroya en yüksek miktarda ödenek verildi.
Değerlendirme Komisyonu, 64 profesyonel, 25 çocuk oyunu, 54 amatör ve 35 geleneksel kategoride olmak üzere toplam 178 özel tiyatronun projesine yardım yapılmasına karar verdi. Bu karar doğrultusunda, bu zamana kadar bir sanat sezonuna yönelik en yüksek ödenek miktarı olan 4.000.000.-TL, bir sanat sezonunda desteklenen en fazla tiyatro sayısı olan 178 özel tiyatroya dağıtılacak.