İbrahim Vehbi ATABAY
İbrahim Vehbi ATABAY
BAŞKAN
*İBRAHİM VEHBİ ATABAY:
1962 Yılı Eylül ayının 20 sinde Kütahya’ nın Tavşanlı ilçesinde dünyaya geldi. Tiyatroya ilkokul yıllarında kendi yaptığı kuklaları, mahallede arkadaşlarına oynatarak başladı. Kısa parodiler yazarak ilk senaryo çalışmalarına zemin hazırladı. Ortaokul yıllarında arkadaşları ile birlikte tiyatro topluluğu kurdu. Arkadaşlarının ve kendi yazdığı parodi ve oyunları değişik mekânlarda sergiledi. Öğretmenlerinin tiyatro yeteneğini keşfetmesi neticesinde Kütahya Tavşanlı halkevinde tiyatro kolunda çalışmalara başladı. Tiyatro adına ilk ciddi eğitimi halkevinde gördü. Birçok oyunda gerek sahnede gerekse radyo tiyatrosunda görev aldı.
Türkiye Futbol Federasyonu Kütahya Bölgesi Futbol Hakemliği yaptıktan sonra 1992 Yılında Futbol Hakemliğinden jübile yaparak Futbol Hakem gözlemciliği ile Kütahya Futbol İl Hakem Kurulu Üyeliği ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Kütahya Şubesinde Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu.
Gençlik arkadaşı rahmetli Ahmet ULUÇAY ile senaryo çalışmaları yaptı. Uluçay beyaz perdeyi, sinemayı seçerken, Atabay siyah perdeyi, tiyatroyu tercih etti. Değişik kısa ve uzun metrajlı sinema filmlerinde görev alsa da hiçbir zaman sinemaya sıcak bakmadı. Osman SINAV tarafından yönetilen “Uzun Hikâye” sinema filminde 23 Tiyatrocu arkadaşı ile birlikte görev aldı.
Kütahya ili Tavşanlı ve Domaniç ilçeleri Halk Eğitimi Merkezlerinde tiyatro çalışmalarına katıldı.
2007 Yılında Kütahya Tavşanlı Tiyatrocular Derneğini kurdu ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunuyor. Dernek bünyesinde Tiyatro Eğitim Merkezinin müdürlüğünü ve Tiyatrocular Derneği Tiyatrosu Genel yönetmenliğini üstlendi.
Kütahya Tavşanlı Belediyesi eski başkanlarından Ali İhsan ÇAKIR ile birlikte Belediye Tiyatrosunu kurdu ve dernek olarak her türlü desteği verdi. Şimdi çalışmalarını Tiyatrocular Derneği Tiyatrosu çatısı altında sürdürüyor.
Bursa Sanat Tiyatrosu ile birlikte tiyatro çalışmalarına katılarak oyunculuk ve yönetmenlik yaptı.
Sağlık Olsun, Gitarcı Kız ve Beyaz Kelebekler, Feshaneli ile Meshaneli, Şimdi Okullu olduk, Hasrettin ile İbiş, Çanakkale’ den Sonra, İnsan Hakları, Tur İzim, Fatıma, Köy Hâkimi, Şafaktaki Gözyaşları, Görev Mağdurları, Hacıvat Meddah Oldu ve Hezarfen Hacıvat başta olmak üzere 111 Geleneksel Türk Tiyatrosu seri tiyatro oyunlarının senaryolarını yazarak genel yönetmenliğini yaptı.
Halen tiyatro ve sinema için senaryo çalışmalarını sürdürüyor. Genç tiyatrocularını senaryo yazmaya teşvik ederek yeni senaryo yazarları yetiştiriyor. Her yıl açtığı tiyatro kursları ile genç yeteneklere tiyatro sevgisini aşılayarak tiyatro sahnesinde, sinema ve dizi film setlerinde ayrıca televizyon ve radyo seslendirmelerinde görev veriyor.
Ahmet TURUNÇ tarafından senaryosu yazılan “Dengesizler” tiyatro oyunu ile Hasibe AVŞAR tarafından senaryosu yazılan “Yiyeceklerin Dünyası” ve “Tutumsuz Çocuk” tiyatro oyunlarını yönetti.
T.C. Kütahya ili Tavşanlı Kaymakamlığı tarafından, görevini yerine getirmede göstermiş olduğu üstün gayret, titizlik ve hizmet anlayışından dolayı “TAKDİRNAME” ile taltif edilerek “Takdir Belgesi” verildi.
Senaryolarını yazdığı “Çanakkale’ den Sonra, Fatıma, Köy Hâkimi, Şafaktaki Gözyaşları, Görev Mağdurları, Sağlık Olsun, Hacıvat Meddah Oldu” tiyatro oyunları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel SanatlarGenel Müdürlüğü tarafından maddi destek almaya hak kazandı.
Kütahya “Gelişim Ödülleri” Törenlerinde, Kütahya Gelişim Derneği tarafından, Başarılı çalışmaları ve Kütahya ilinin sosyo ekonomik gelişimine katkı sağladığından dolayı ödüllere layık görüldü.
Yeni Tiyatro Dergisi 2. Uluslararası Tiyatro Emek ve Başarı Ödüllerinde, tiyatro da en büyük ödül olan “Uluslararası Emek Ödülü” ne layık görüldü. Senaryosunu yazıp genel yönetmenliğini yaptığı “Mucit Karagöz” oyunu ile “Uluslararası En İyi Geleneksel Türk Tiyatrosu Yapımı Ödülü” aldı. 9. Uluslararası Tiyatro Emek ve Başarı Ödüllerinde "Uluslararası En İyi Yönetmen Ödülü” ve “UluslararasıEn İyi OyuncuÖdülü” sahibi oldu. 10. Uluslararası Tiyatro Emek ve Başarı Ödüllerinde “Uluslararası Anadolu En İyi Senarist Özel Ödülü”alarak başarılarını taçlandırdı.
2013 Yılında, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak İlleri, Yerel Ekonomik Gelişme Programı (YEGEP) Geleneksel Türk Tiyatrosuna yönelik etkinliklerin arttırılması çalışması ve gelenekten günümüze orta oyunlarımızı yaşatma projesi kapsamında icracı olarak Kütahya Tavşanlı Bimpaş Kültür ve Toplantı Salonları başta olmak üzere, Geleneksel Türk Tiyatrosu turne programları vasıtasıyla Karagöz ve Hacıvat oyunlarını canlı performans ile sahnelemektedir.
2013 Yılında başlayan Geleneksel Türk Tiyatrosu programları, Ocak 2024 Ayı verilerine göre 1711 gösteri ve 1289635 Seyirci ile rekora gitmektedir.
Uluslararası Antalya Yörük ve Türkmen Festivaline Geleneksel Türk Tiyatrosu Ekibi ile katıldı.
Kütahya Kent Konseyi Tarihi ve Kültürel Değerleri Koruma Komisyonu üyeliği yaptı.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından çıkarılan "Seyir Defteri" Ansiklopedisi sayfalarında "Kütahya'nın Yaşayan Sanatkârları" arasında yerini aldı.
"Özgür Kudüs" konulu kısa film yarışmasında 1. Olan, Ömer Faruk Çetin' in senaryosunu yazıp yönettiği "Filistin'in Çiçeği" adlı kısa film de Dede rolünü oynadı.
Kütahya İli Tavşanlı İlçe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üyeliği yaptı.
“Yeni Tiyatro” Aylık Sahne Sanatları Dergisi Kütahya Temsilcisidir.
Çeşitli okul ve kurumlarda ayrıca Kütahya ili Tavşanlı ve Domaniç ilçeleri Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinde Tiyatro Eğitmenliği de yapan İbrahim Vehbi ATABAY, Nurten Hanımla evli olup Şeyma ve Enes isminde iki çocuk ve Eslem isminde bir torun sahibidir.
Güncelleme: Ocak 2024